Kola

Tid : 1,5timmar
Antal : 50stycken

Ingredienser :
3dl vispgrädde
50g smör
3dl strösocker
1,5dl ljus sirap
1,5msk vaniljsocker

Gör så här :
Förberedelser och instruktioner:


Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Själv använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt på IKEA (365+).


Använd en träsked med flat "spets" att röra om med.


Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande margarin eller smör. Annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.


Så här gör du kolan:


Blanda grädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme ca 5-15 minuter, helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.


När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.


Låt sedan fortsätta koka.


Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125 grader är den klar och perfekt konsistens tycker jag. Vid 140 grader är kolan hård men lite seg i mitten.


Har du ingen kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.


Häll smeten i formen och låt svalna och stelna i rumstemperatur.


Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie.


OBS! Gör bara en sats åt gången


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0